Hoe wordt je brace gemaakt?

Het maken van een scoliose brace is een intensief traject. De brace wordt van A tot Z gemaakt op jouw lichaam. Iedere patiënt is anders, iedere scoliose is anders en daarom is de brace uiteindelijk op maat gemaakt voor jou alleen. Wanneer je in het ziekenhuis op het scoliose spreekuur bent en er een brace aangemeten moet worden, maak je direct kennis met de Orthopedisch Instrumentmaker (bracemaker). Hij zal je voorbeeld plaatjes laten zien van het type brace dat nodig is voor jouw scoliose. Hij kijkt naar je rug en legt het vervolgtraject aan je uit. Daarnaast verteld hij je op zoek te gaan naar een passend hemd voor onder de brace (link)  eisen, goed brace hemd(strak/lang/naadloos, vaak een maat kleiner dan je gewend bent te kopen etc.)). Vervolgens ga je gelijk door naar de fysiotherapeut om meer informatie te krijgen over het wennen aan de brace.

Het aanmeten van de brace gebeurd buiten het ziekenhuis op locatie bij de bracemaker. Dit is nodig omdat er veel en verschillende, grote en kleine, gereedschappen voor nodig zijn. Daarnaast komt er op de dag van het scoliose spreekuur al heel veel informatie op je af waardoor je vaak al veel hebt om te verwerken.
Tijdens het passen van de brace zit je in de paskamer (lijkt erg op de spreekkamer van de Orthopeed), de bracemaker komt steeds binnen met een aangepaste brace en gaat kijken of er nog verdere aanpassingen nodig zijn door deze bij jouw aan te trekken. De bracemaker zal je vragen om te benoemen wat er vervelend zit aan de brace, dit helpt enorm om de brace comfortabeler te maken. Tussen de pasmomenten door moet je best lang wachten, neem dus vooral iets mee om te lezen of te doen. Tijdschriften, koffie en Wifi zijn uiteraard aanwezig.
Wanneer de brace is aangemeten, wordt gelijk de afspraak voor de opname op de kinderafdeling in het OLVG gepland. Dit regelt de bracemaker met de planner in het ziekenhuis. De brace is op deze dag maar voor de helft klaar en zal nog afwerkingstijd nodig hebben. Daarom krijg je de brace nog niet mee. Je kunt al wel ervaren hoe het voelt om de brace te dragen en gaat samen met de bracemaker kijken of je kleren over de brace heen passen en hoe dit er uitziet.

Vaak wordt in de week voor de opname de brace afgeleverd. Dit houdt in dat je nog een keer langs de bracemaker gaat en nog een paar keer de brace aantrekt om de pasvorm voor de laatste keer te controleren. Daarna zet de bracemaker streepjes op de banden zodat het voor iedereen duidelijk is hoe strak de brace moet zitten. Je krijgt een tas mee waar de brace in past en bent nu klaar voor de opname in het ziekenhuis.