Hoe wen je aan de brace?

Om het wennen aan het dragen van je brace goed te laten verlopen kom je drie dagen naar het ziekenhuis. Op dinsdag, donderdag en vrijdag ben je overdag op de kinderafdeling en ‘s nachts slaap je thuis. Op woensdag wen je een dagje thuis.

Waar moet je aan wennen

·      De brace zit strak om je lichaam, dat kan in het begin pijnklachten geven. Vooral de plekken waar de brace tegen de bochten van je scoliose drukt kunnen beurs aanvoelen alsof je een blauwe plek hebt.

·      Ook je huid moet erg wennen aan deze druk en in het begin kan je huid op deze plekken rood worden. Om te zorgen dat je huid steeds beter tegen deze druk kan worden die plekken in het begin geregeld gedept met alcohol. Het is belangrijk dat er geen wondjes onder de brace ontstaan.

·      Elke dag zal je de brace een paar uur langer om hebben. Opbouwend naar 23 uur per dag gedurende de eerste twee maanden.
Het opbouwschema is zo gemaakt dat je in deze week elke dag gaat wennen aan meer uren én langer achter elkaar de brace te dragen.

·      Omdat de brace strak om je lijf zit zal je in het begin soms merken dat je moet wennen aan een andere manier van ademen. Hiervoor krijg je tips van ons.

·      Ook drukt de brace op je buik waardoor je sneller een vol gevoel hebt tijdens het eten. Daarom is het beter om wat vaker op de dag kleine porties te eten in plaats van te veel tegelijk.

·      Je ouders moeten deze week wennen dat jij een brace draagt. Zij gaan leren hoe ze deze het beste bij jou aan kunnen trekken.

Wie gaan je helpen met wennen

·      Elke opnamedag ga je met de fysiotherapeut op de afdeling fysiotherapie onder begeleiding oefeningen doen en sport- en spelactiviteiten, waarbij je leert te bewegen in je brace. Er wordt geoefend met je ademhaling en je leert hoe je in bed kan liggen met de brace om zodat je ook kunt slapen in de brace. Daarnaast  leert de fysiotherapeut je ouders om de brace aan te trekken bij jou.

·      De verpleegkundige helpt jou en je ouders bij het aantrekken van de brace. Zij controleren en verzorgen de drukplekken op je huid en geven hierover uitleg aan je ouders. Als je teveel pijn hebt door de brace kunnen zij je eventueel een pijnstiller geven.

·      Op de kinderafdeling werken pedagogisch medewerkers. Zij zorgen voor een stukje afleiding (zoals spelletjes of knutselen), maar ook voor het aanleren van ontspanningsoefeningen als je bijvoorbeeld moeite hebt met je ademhaling.

·      Soms kan het best zwaar zijn om te accepteren dat je een brace moet dragen. De kinderpsycholoog kan je deze week een keer bezoeken om je hierbij te helpen.

·      Gelukkig ben je niet ziek als je een scoliose hebt. Tijdens deze wenperiode komt de orthopeed of de Physician Assistant een van de dagen langs om te informeren hoe het met je gaat en de vragen beantwoorden als jij of je ouders die hebben.

Tips voor tijdens de opname

Omdat niet de hele dag gevuld is met activiteiten is het fijn als je zelf ook iets meebrengt waarmee je je kan vermaken.
Op alle dagen moet een van je ouders aanwezig zijn om de brace te leren omdoen en natuurlijk ook omdat het fijn is om gezelschap te hebben.
Neem gerust een paar spulletjes (knuffels/kussentjes) van jezelf mee om je een beetje thuis te voelen.

Weer thuis

Thuis gaat het opbouwschema van de brace nog 2 dagen in het weekend door totdat je de brace 23 uur per dag kunt dragen.

In de week na de opname belt de fysiotherapeut uit het ziekenhuis om te horen hoe het wennen verder is gegaan.

Het is goed om thuis dagelijks te oefenen en te blijven bewegen. Een fysiotherapeut in de buurt ondersteunt je daarbij.