Heb ik scoliose?
De orthopeed doet onderzoek om vast te stellen of je een scoliose hebt. Ze kijken naar:
· je rug: is er een zijwaartse kromming zichtbaar? Zijn de taille, de schouderbladen of de schouders links anders dan rechts?
· buktest: wordt een bolling (gibbus) zichtbaar op je rug, bij je ribben, als je voorover buigt?
· wordt de kromming veroorzaakt door een verschil in beenlengte? Indien dit het geval is heb je een functionele scoliose. Dit is een verkromming van de rug om het beenlengteverschil op te vangen en is er geen sprake van een vergroeiing van de rug.
· als na deze tests een scoliose wordt vermoed, worden röntgenfoto's van je rug gemaakt.
als op de röntgenfoto's een scoliose wordt gezien, zal de dokter de grootte van de bocht bepalen. De grootte van de bocht wordt uitgedrukt in graden. De grootte zegt iets over de ernst van de scoliose. Ook wordt er op de foto's gekeken naar een oorzaak voor de scoliose (de oorzaak is meestal onbekend).
· als scoliose is vastgesteld, zal de arts met jou en je ouders overleggen of behandeling nodig is en welke behandelmogelijkheden er zijn.
Wat gebeurt er als scoliose is vastgesteld?
Als een kind voor het eerst op het scoliosespreekuur komt omdat een scheve rug of een bochel is gezien, kan de orthopeed door onderzoek vaststellen of er sprake is van scoliose. Ook wordt gekeken of een oorzaak voor de scoliose is aan te wijzen. Hiervoor zijn röntgenfoto’s nodig. Als er sprake is van scoliose, stellen we een persoonlijk behandelplan op om te voorkomen dat de wervelkolom verder verkromt en verdraait. Gedurende de behandeling zullen regelmatig röntgenfoto’s worden gemaakt om na te gaan of de verkromming in de wervelkolom goed op de behandeling reageert. Vanwege de belasting van röntgenstralen voor het lichaam proberen we zo weinig mogelijk foto’s te maken.