De oorzaak en gevolgen van Adolescente Idiopathische Scoliose (AIS)

Wat is de oorzaak van Adolescente Idiopathische Scoliose (AIS)?

In de meeste gevallen (80%) van scoliose bij kinderen is de oorzaak onbekend. We noemen dit idiopathische scoliose. Van een idiopathische scoliose weten we wel dat deze vaker bij meisjes voorkomt en ook vaker binnen een familie. Er zijn aanwijzingen dat erfelijke factoren een rol spelen.

In sommige gevallen wordt de scoliose veroorzaakt door een houdingsafwijking of beenlengteverschil; deze is meestal goed te corrigeren.

Ongeveer 4 procent van de 10-14-jarigen krijgt een scoliose. Meestal blijft de bocht klein, maar bij een klein deel wordt de bocht groter en is intensieve behandeling nodig. Dit gebeurt bij meisjes negen keer zo vaak als bij jongens. Scoliose komt het meest voor in de periode dat kinderen hard groeien: de puberteit. Na de groeiperiode zullen de bochten en de draaiing in het algemeen niet meer toenemen. Dan is behandeling meestal ook niet meer nodig.

Wat zijn de gevolgen van scoliose?

·      Een kleine bocht veroorzaakt meestal geen klachten.

·      Als de bocht groter wordt, kan het gaan opvallen dat de rug niet symmetrisch is. Klachten kunnen ontstaan door ongelijke schouderhoogte, een afstaand schouderblad, ongelijke taille en/of een ongelijke borstomvang of meer algemene klachten zoals vermoeidheid.

·      Een grotere bocht kan vermoeidheidsklachten of pijn veroorzaken, omdat de rompspieren harder dan normaal moeten werken om rechtop te kunnen blijven. Het is daarom verstandig om je rugspieren goed te trainen en te blijven sporten.

·      Een forse scoliose verandert de vorm van de borstkas. De longen kunnen minder goed werken wat ademhalingsproblemen kan veroorzaken.

·      Op latere leeftijd kan bij grotere bochten vroegtijdige slijtage in de wervelkolom ontstaan. Dit kan pijn en stijfheid geven. Verder kunnen grote bochten op latere leeftijd weer gaan verergeren. Hierdoor neemt de longfunctie geleidelijk af.

·      Het is dus belangrijk om scoliose tijdens de groeiperiode, als de bocht toe kan gaan nemen, in de gaten te houden en op tijd te starten met behandelen. Er zullen regelmatig röntgenfoto's gemaakt worden.  Als je uitgegroeid bent, neemt de bocht niet of minimaal toe. Als je gestopt bent met groeien, zal je ook minder vaak op het scoliosespreekuur moeten komen.