Brace behandeling

Als een scoliose tijdens de groei blijft toenemen kan een brace behandeling gestart worden. Een brace is een lichtgewicht korset van plastic. De behandeling wordt gestart bij een scoliose tussen de 25 en 50 graden omdat deze bochten kunnen blijven toenemen tijdens de groei. Het doel van de brace behandeling is om deze toename te stoppen. In de brace wordt de rug rechter geduwd. Daarom is de bocht vaak tijdens de behandeling iets minder groot. Maar vaak zakt de bocht na het stoppen van de brace vaak wel weer terug tot het oude niveau. Helaas zorgt de brace er niet voor dat de rug weer recht wordt.

Iedereen heeft zijn eigen unieke scoliose. Daarom moet een brace per persoon op maat gemaakt worden. De instrumentmaker uit ons ziekenhuis maakt de brace precies op maat. De brace kan onder de kleren gedragen worden en zit strak om het lichaam. Door van buitenaf met de brace druk te geven tegen de bocht, duwt de brace je rug zo recht mogelijk. Door deze druk op het lichaam, zit de brace vaak in het begin niet lekker. Door de brace in het begin 23 uur per dag te dragen, wennen de meeste kinderen hier snel aan. Een goede start is daarom belangrijk en het scolioseteam van het OLVG helpt bij het wennen aan de brace. Dit doen we door een verblijf van drie dagen in het ziekenhuis waar je begeleid wordt door de verpleegkundige, fysiotherapeut en pedagogisch medewerker. Na het wennen hebben kinderen vaak weinig last van de brace.

Aan de hand van een verhaal vertellen wij waarom de brace kan helpen.

Als je in een tuin kijkt zie je soms jonge boompjes staan. Ze zijn nog maar net geplant en moeten nog uitgroeien tot volwassen bomen. Om te zorgen dat de boompjes mooi recht omhoog groeien, plaatst de tuinman er een paaltje langs met banden er om heen. Omdat het boompje nog jong en buigzaam is, kan de tuinman de groei nog sturen. Zo kan het jonge boompje omhoog groeien. Bij een oude boom kan de tuinman de groei niet meer sturen met een paaltje omdat de dikke stam van de boom niet meer flexibel is. Zo gaat het ook bij een scoliose. Je bent nog in de groei en je rug dreigt scheef te groeien. Door het dragen van een scoliose brace probeer je, net als het jonge boompje, de rug weer bij te sturen.

Het belangrijkste van de brace is dat kinderen hem dragen. Als de brace niet gedragen wordt, helpt hij niet de toename van de scoliose te stoppen. Het succes van de bracebehandeling neemt al heel snel af bij minder dragen van de brace. Hoe meer uren een brace gedragen wordt, hoe beter hij werkt. Daarom slapen kinderen ook met de brace. Als blijkt dat de brace goed werkt, mogen kinderen de brace 20 uur per dag gaan dragen. De kans op toename van de scoliose kan door de brace flink verminderd worden. Onderzoek laat zien dat de kans op toename en een operatie zonder behandeling ongeveer 60% is bij kinderen die nog in de groei zitten. Als de kinderen de brace 20 uur per dag dragen is de kans op een operatie nog maar 10%. De brace kan dus de kans op een operatie flink verkleinen. Ondanks het trouw dragen van de brace, werkt deze toch niet in een klein deel van de kinderen. Waarom dit is weten we nog niet.

Een brace behandeling vraagt wel doorzettingsvermogen. Omdat de kans op toename van de bocht tijdens de groei het grootste is moeten kinderen de brace vaak een aantal jaar dragen. Tijdens de controle wordt de groei gemeten. De brace kan gestopt worden als daadwerkelijk blijkt dat de groei gestopt is. Het inschatten wanneer de groei stopt is vaak heel moeilijk. Er zijn verschillende tekenen die kunnen helpen bij het inschatten hoe lang iemand nog groeit. Voorbeelden hiervan zijn de eerste ongesteldheid bij meisjes (menarche) waarna ongeveer nog 2 jaar groei te verwachten is. Een ander voorbeeld is het sluiten van de groeischijven van het bekken (heupkraakbeen of Risser teken). Al deze maten zijn echter maar beperkt voorspellend voor de groei. Het daadwerkelijk meten van de lengte is en blijft het meest betrouwbaar.

Sporten is goed en belangrijk voor de rug. Maar sporten met een brace aan lukt niet. Tijdens de gymnastiek op school en het sporten moet de brace uit. Omdat de rug sterker wordt bij sport stimuleren we dit vooral te blijven doen. Het uur dat gesport wordt mag daarom afgetrokken worden van de uren dat de brace gedragen moet worden. Daarnaast is het goed om oefeningen van de rug te doen met de fysiotherapeut om ook actief te leren de rug rechter te houden. Tijdens de brace behandeling werken wij daarom samen met een netwerk van Schroth therapeuten in de regio voor scoliose specifieke oefentherapie. www.schroth-therapeut.nl/