Behandeling

Behandeling van scoliose heeft de meeste zin gedurende de groei omdat de kans op toename van de bocht dan het grootste is. Dit betekent dat controle van de scoliose noodzakelijk zal zijn zolang je groeit. Daarna is de kans op toename van de bocht kleiner en wordt het aantal controle afspraken snel verminderd. Er wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld in overleg met jou en je ouders. Daarbij wordt gekeken naar de grootte van de bochten, of de bochten stabiel blijven en of we verwachten dat je nog veel zal groeien (groeipotentie). Snelle groei leidt namelijk vaker tot toename van de bochten. Voor elke behandeling geldt een aantal algemene richtlijnen.

Algemene richtlijnen voor de behandeling van scoliose

We noemen het pas een scoliose vanaf bochten van 10 graden, als er aanwijzingen zijn dat de bocht zou kunnen toenemen volgen we je tijdens de groei met een afspraak op het scoliosespreekuur. Bijvoorbeeld als er scoliose in de familie voorkomt. Zo nodig wordt oefentherapie voorgeschreven en worden controles afgesproken (LINK).

Bij bochten tussen 10 en 25 graden is meestal oefentherapie nodig en zal regelmatig worden gecontroleerd of de bocht daar goed op reageert (elke 4-6 maanden). Mocht de bocht in korte tijd verergeren, dan kan het zijn dat je een brace (= korset van kunststof) moet gaan dragen. (verwijzing naar hfdst brace )

Bij bochten tussen 25 en 45 graden wordt meestal een brace-behandeling in combinatie met oefentherapie voorgeschreven om verdere verergering van de bocht te voorkomen. De meeste bochten reageren goed op brace-behandeling en worden stabiel. De kans dat je geopereerd moet worden neemt aanzienlijk af als de brace goed gedragen wordt. (verwijzing naar hfdst brace)

Bij bochten die groter zijn dan 45 graden wordt een operatie overwogen omdat de kans bestaat op verergeren van de bochten ondanks oefeningen en brace. Deze verergering kan weer invloed hebben op je toekomst. Bovendien kunnen onbehandelde grote bochten later opnieuw gaan verslechteren en gezondheidsproblemen geven. (verwijzing naar operatie)